Les falles seran sempre nostres.

2018

    “Les falles haurien de ser del poble, exercir el seu poder allunyades del poder establert, convertir-se en expressions crítiques populars que reflexionen sobre el poble valencià de manera transgressora, amb ironia i sarcasme.
    L’any 1937, en plena Guerra Civil, es van crear monuments fallers que mai van ser plantats al carrer i que que s’hagueren d’exposar a la Llotja. L’antifeixista “Aliança per a la Defensa de la Cultura” va lluitar per aconseguir que es feren quatre falles que criticaven l’alçament feixista contra la República.
    Estem en 2018 i la ciutat de València no ha acabat amb el feixisme, que se sent legitimitat per a eixir al carrer, agredir i atacar a les persones que lliurement volen exercir el seu dret a expressar-se.
I contra el feixisme, Falles Populars i Combatives, volem que en la nostra festa gran es reivindique una ciutat lliure de “fatxerio”, lliure d’impunitat ultradretana i lliure del gust amarg de tant anys de guardar la pols baix de l’estoreta. Aquest és un any faller preciós per a espolsar d’una vegada per totes les restes d’un passat que encara és massa present.
    Així que falleres del món, mirem al 1937, admirem els artistes fallers, intel·lectuals i professionals que idearen les falles Coses d’ara, La Catedral, El betlem d’enguany i La Balança del món que pensaren que la festa era més que una festa, que era una eina del poble per a protestar i lluitar.
Les Falles del 37 criticaven a uns i a altres, tenien per a tots, fins i tot per als més propers ideològicament, i, com deia Renau, no oblidaven el “Sentit popular i revolucionari de la festa de les Falles” fent de la improvisació popular un art, sensual i crític, en el qual participaven els barris i la gent del carrer. Que omplia els dies i les nits de març de rialles, somnis i el desig d’una societat valenciana millor i més justa.
    Volem que torne aquella potència revolucionària a les nostres falles, perquè no consentirem que el feixisme quede com una anècdota, sinó com el que és: una vergonyosa realitat que pot eixir al carrer sense témer cap conseqüència. Falleres i fallers: els hem de dir a la cara que no es poden amagar darrere de comissions i monuments, la seua no és una actitud fallera, ni la dels xenòfobs, ni la dels masclistes.
    En 2018 les FPC reivindiquem l’alegria front les ments obtuses, i cridarem ben fort que LES FALLES SERAN SEMPRE NOSTRES, dels que creiem en la llibertat, la cultura, la llengua, la igualtat, el respecte i la festa.”

La comissió de Falles Populars i Combatives.
(Llibret 2018)

Realización del monumento fallero para Falles Populars i Combatives2018.
Bajo el lema de “Les falles seran sempre nostres”se lanzó, a través de las redes sociales de Falles Populars i Combatives,  un llamamiento al público general para que compartiese aquellos lemas de luchas con las que se identificaba y que consideraba que tenían que estar presentes en la falla. 
El día de la plantà, se realizó una mani-plantà en la que todas las personas asistentes pasearon desde las Torres de Serrano hasta el solar donde se plantaba la falla, pancartas con los lemas que nos habían hecho llegar. 


Boceto oficial FAPOCO 2018.

Mani-plantà 2018 FAPOCO