Les falles seran sempre nostres.
2018

Realización del monumento fallero para Falles Populars i Combatives2018.

    “Les falles haurien de ser del poble, exercir el seu poder allunyades del poder establert, convertir-se en expressions crítiques populars que reflexionen sobre el poble valencià de manera transgressora, amb ironia i sarcasme.
    L’any 1937, en plena Guerra Civil, es van crear monuments fallers que mai van ser plantats al carrer i que que s’hagueren d’exposar a la Llotja. L’antifeixista “Aliança per a la Defensa de la Cultura” va lluitar per aconseguir que es feren quatre falles que criticaven l’alçament feixista contra la República.
    Estem en 2018 i la ciutat de València no ha acabat amb el feixisme, que se sent legitimitat per a eixir al carrer, agredir i atacar a les persones que lliurement volen exercir el seu dret a expressar-se.
I contra el feixisme, Falles Populars i Combatives, volem que en la nostra festa gran es reivindique una ciutat lliure de “fatxerio”, lliure d’impunitat ultradretana i lliure del gust amarg de tant anys de guardar la pols baix de l’estoreta. Aquest és un any faller preciós per a espolsar d’una vegada per totes les restes d’un passat que encara és massa present.
    Així que falleres del món, mirem al 1937, admirem els artistes fallers, intel·lectuals i professionals que idearen les falles Coses d’ara, La Catedral, El betlem d’enguany i La Balança del món que pensaren que la festa era més que una festa, que era una eina del poble per a protestar i lluitar.
Les Falles del 37 criticaven a uns i a altres, tenien per a tots, fins i tot per als més propers ideològicament, i, com deia Renau, no oblidaven el “Sentit popular i revolucionari de la festa de les Falles” fent de la improvisació popular un art, sensual i crític, en el qual participaven els barris i la gent del carrer. Que omplia els dies i les nits de març de rialles, somnis i el desig d’una societat valenciana millor i més justa.
    Volem que torne aquella potència revolucionària a les nostres falles, perquè no consentirem que el feixisme quede com una anècdota, sinó com el que és: una vergonyosa realitat que pot eixir al carrer sense témer cap conseqüència. Falleres i fallers: els hem de dir a la cara que no es poden amagar darrere de comissions i monuments, la seua no és una actitud fallera, ni la dels xenòfobs, ni la dels masclistes.
    En 2018 les FPC reivindiquem l’alegria front les ments obtuses, i cridarem ben fort que LES FALLES SERAN SEMPRE NOSTRES, dels que creiem en la llibertat, la cultura, la llengua, la igualtat, el respecte i la festa.”

La comissió de Falles Populars i Combatives.
(Llibret 2018)
Boceto oficial FAPOCO 2018.

Mani-plantà 2018 FAPOCO